Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Republica Moldova doreşte retragerea trupelor…

Republica Moldova doreşte retragerea trupelor ruseşti din Transnistria

Delegaţia moldoveană va cere la ministeriala OSCE de la Atena retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate în urmă cu 10 ani, în 1999, la reuniunea organizaţiei de la Istanbul.Delegaţia Republicii Moldova la cel de al XVII-lea Consiliu de Miniştri al OSCE, care are loc la 1-2 decembrie la Atena, este condusă de ministrul de externe Iurie Leancă.

Leancă declarase cu o zi înainte de vizită că va aborda subiectul retragerii trupelor staţionate în Transnistria şi a armamentului rus de pe teritoriul Republicii Moldova şi speră că ministeriala va adopta un document final favorabil Chişinăului.

„Pentru noi este important să avem un document care nu doar ar formaliza o anumită stare de lucruri, ci ne-ar permite să realizăm anumite schimbări pe teren benefice atât pe subiectul conflictului transnistrean, cât şi în problema retragerii trupelor militare străine care se mai află pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Iurie Leancă.

Deciziile în cadrul ministerialei anuale a OSCE sunt adoptate prin consens şi ultima dată când s-a reuşit ajungerea la o poziţie comună a celor 56 de ţări participante la această reuniune a fost la ministeriala OSCE din 2002 de la Porto. De atunci, Federaţia Rusă s-a opus constant adoptării unui document care să facă referire la necesitatea retragerii prezenţei militare ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul Tratatului FACE adoptat la Istanbul în 1999. Din acest motiv, din 2002 nu a mai putut fi adoptat un document final al reuniunilor anuale ale OSCE.

Surse apropiate negocierilor au declarat pentru NewsIn că nici în acest an ministeriala OSCE ar putea să nu ajungă la un consens pe marginea documentului final al reuniunii, dar de această dată problemele legate de zona conflictelor îngheţate din Caucaz par să fie mai fierbinţi decât cele ale regiunii transnistrene.

Ministrul de externe Iurie Leancă spune însă că situaţia nu trebuie dramatizată, chiar dacă ministeriala OSCE de la Atena va eşua în adoptarea unei rezoluţii finale. „Vom discuta mai departe, vom angaja în continuare colegii noştri în cadrul formatului 5+2 pentru reglementarea transnistreană şi vom discuta şi cu partenerii noştri de la Moscova pentru a identifica anumite soluţii şi a reveni la problema retragerii muniţiilor şi soldaţilor care păzesc aceste muniţii”, a declarat ministrul.

Un comunicat al Ministerului de Externe de la Chişinău anunţă că reuniunea anuală a şefilor diplomaţiei din statele membre OSCE „oferă prilejul de a pune în discuţie subiectele majore aflate pe agenda organizaţiei, o atenţie deosebită fiind acordată mecanismelor de asigurare şi consolidare a securităţii pe continentul european”. Şeful diplomaţiei moldovene va prezenta obiectivele Republicii Moldova în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, precum şi privind cooperarea multidimensională cu OSCE. De asemenea, sunt preconizate mai multe întrevederi bilaterale cu conducători ai delegaţiilor participante.

www.adevarul.ro